Łubin wąskolistny (Lupinus angustifolius)
Łubin w Polsce błędnie kojarzy się głównie z ogrodowym kwiatem. Jego jadalna wersja zyskuje jednak coraz większe uznanie jako zdrowy i smaczny produkt spożywczy. Nie dość, że jest bogaty w białko (idealny dla wegan, wegetarian i dzieci w fazie wzrostu), obniża poziom cholesterolu, to na dodatek świetnie sprawdza się w diecie bezglutenowej.Łubin wąskolistny, bo to o nim mowa, to roślina strączkowa bogata w białko, złożone cukry oraz błonnik. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu cennych składników odżywczych. Ze względu na swe wyjątkowe właściwości zalecany jest osobom w okresie szybkiego rozwoju (dzieci, kobiety w ciąży), a także na etapie rekonwalescencji (osoby z problemami zdrowotnymi, osoby starsze).
Oto 7 zalet łubinu:
- Posiada najniższy indeks glikemiczny spośród roślin strączkowych, a także obniża poziom glukozy we krwi. Jest więc bezpieczny dla cukrzyków i osób z nadwagą.
- Bogaty w antyoksydanty – opóźnia proces starzenia organizmu.
- Obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi (LDL).
- Ma dobry wpływ na układ krążenia, jest źródłem argininy, a więc chroni przed zawałem serca i problemami z żylakami.
- Posiada dużo błonnika – jest sycący i zdrowy dla układu pokarmowego.
- Nie zawiera glutenu – bezpieczny dla osób chorych na celiakię, które muszą przestrzegać zasad diety bezglutenowej.
- Jest dobrym źródłem kwasu foliowego – zalecany kobietom w ciąży i parom starającym się o potomstwo.
Z powyższych, ale i nie tylko, względów, warto sięgnąć po produkty z łubinu. Są to ciekawe, innowacyjne produkty, na bazie surowca-łubinu, od wieków znanego ze swych wspaniałych właściwości dla poprawy zdrowia człowieka.