Konopie siewne (Cannabis sativa L.)
Konopie siewne, to niezwykła roślina, znana ludziom od wieków, wykorzystywana w wielu dziedzinach życia i przemysłu. W naszej manufakturze, postanowiliśmy rozpocząć produkcję wegańskich produktów z nasion konopi siewnych, ponieważ zostaliśmy ogromnie zainspirowani cudownymi właściwościami odżywczymi tej rośliny, brakiem konotacji alergicznych, smakiem oraz faktem, iż nie zawiera glutenu.
Nasiona konopi siewnych wyróżnia idealny dla człowieka stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 (3:1), których organizm nie potrafi syntetyzować, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Stosunek ten jest bardzo ważny, ponieważ kwasy omega-6 mają działanie prozapalne, zaś omega-3 przeciwzapalne - zbyt duża ilość kwasów omega-6 w stosunku do omega-3 zwiększa skłonność do powstawania stanów zapalnych w organizmie, co sprzyja m.in. zapaleniu stawów, cukrzycy, nadciśnieniu tętniczemu. Większość Polaków spożywa za dużo kwasów omega-6 w stosunku do omega-3, dlatego nasiona konopi są produktem, o który warto wzbogacić swoją dietę.
Nasiona konopi siewnej są dobrym źródłem witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu. Oprócz tego nasiona konopi to źródło wysokiej jakości białka. Białko zawarte w nasionach konopi jest porównywalne do białek zwierzęcych, przy czym nie dostarcza cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Jest lepiej przyswajalne niż białka z soi oraz nie zawiera związków wzdymających.
Konopie siewne są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Osoby ceniące zdrowy styl odżywiania, jak i doskonałe walory smakowe, z pewnością docenią produkty wytwarzane z konopi siewnych w naszej manufakturze.